Jag är en naturmålare och grafiker med rötter i Täfteå, Västerbotten.
Mitt starka naturintresse har präglat min uppväxt. Jag har deltagit i ett 30-tal utställningar, både i Sverige och internationellt och är idag en uppskattad naturmålare. Jag är sedan 30 år bosatt i Uppland.
Naturintresset har varit min ständiga följeslagare genom livet. Jag är en betraktare med behovet att uttrycka och förmedla. Tecknandet och målandet har funnits naturligt med mig från tidig ålder. Redan från 15-års åldern har jag utfört olika beställningsuppdrag. Jag blev inbjuden att, med ett celebert sällskap, representera svenskt naturmåleri, på SAMC, Chicago, med tavlan ”Höna på utflykt”.
Mitt motivområde befinner sig i huvudsak under det nordiska ljuset, med vår egen flora och fauna i fokus. För mig är det viktigt att både förmedla upplevelsen men också att den naturvetenskapliga exaktheten är korrekt återgiven hos mina modeller. När jag målar ett djur, en fågel, ett skaldjur eller en fjäril, försöker jag ge dem ”ett ansikte”. Jag utgår från att de alla äger en integritet som individer, de avbildas i sina naturliga miljöer.
Måleriet flyter på som bäst i en impressionistisk stil, med mina undervattensbilder vill jag förmedla mystiken i djupet, resultatet blir ”akvarellpärlor med en skimrande lyster och med den hemlighetsfulla magi som undervattensvärlden tycks äga”. (Cristina Karlstam, UNT).
På den prestigefulla världsutställningen ”Birds in Art, USA” blev mitt bidrag ”The Egg” både uppmärksammad och omskriven, ”Stefan Hansson återger en miljö så övertygande att man nästan kan känna doften av den”. (James Auer, Milwaukee Journal Sentinel). Målningen utvaldes, att tillsammans med Wildlife masters, representera utställning på den årliga touren till olika konstmuseer, runt om i USA.
Jag är utbildad på RMI-Berghs i Stockholm, har sedan dess jobbat som illustratör, grafiker och konstnär i många år. De senaste 15 åren har jag, sida vid sida med mitt konstnärskap, arbetat som gruppledare inom life science, men verkar idag på heltid som konstnär.
Min nyfikenhet till utveckling inom måleriet, har alltid varit en stark drivkraft hos mig. Målar i olika medier som akvarell, äggtempera och olja. Själva tecknandet ligger mig varmt om hjärtat, att höra grafitstiftets ljud mot ritpapperet, skapa känsligheten i en linje, se hur den nästan brister i sitt möte med ljuset för att beskriva en form, gör tecknandet till något väldigt känsligt och komplext.
Under åren har jag gjort flertalet resor till bl. a Nordatlanten, Norra ishavet, Skottland och Cornwall i södra England. Jag känner en stark fascination att vistas på platser där hav möter land. Den starka kontrasten på olika utposter, där havets krafter möter den skandinaviska fjällkedjan, har givit mig en stark kärlek till den norska naturen. Viktigt att vistas i naturen, det bygger upp ett rikt bibliotek med inre visuella koder och är en förutsättning för att kunna fortsätta att utvecklas som naturmålare.
Att söka förståelse för hur ljus och färger förhåller sig i olika situationer, är viktiga iakttagelser som jag använder mig av vid uppbyggnaden av en tavla. Det ligger många timmars fält- och skissarbete till grund innan jag påbörjar en tavla.
Utfört uppdrag till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, bl a en 60 kvm stor väggmålning, den visade 4 olika geologiska tidszoner, efter mesozoikum, under vilka däggdjuren började att utvecklas. Den ingick i ett stort panorama och visade hästens utveckling. Föreläst och hållit i workshop för Konservatorshögskolans elever i Göteborg.
Under åren har jag medverkat på ett 30-tal utställningar, både i Sverige och internationellt, samt blivit omnämnd i både radio, tv och i olika tidningar.